Dovolená 12. - 18. srpna 2019
Vaše objednávky s radostí přijmu i v této době. Expedovány budou po 18. srpnu. Děkuji za pochopení a přeji vám krásné léto.

Jak si vybírat mýdla 2: jak vypadá pravé mýdlo?

II. Jak vypadá pravé mýdlo?

Minule jsme skončili u této rovnice:

OLEJ + HYDROXID = MÝDLO + GLYCERÍN

Glycerín je velice důležitá věc. Do mýdel není přidáván zvlášť, ale vniká jako přirozený produkt saponifikační reakce. Každý kus pravého mýdla obsahuje cca 6% glycerínu, co je poměrně vysoký podíl. Tato průhledná nasládlá tekutina dělá mýdlo jemnějším a příjemnějším. Z pohledu uživatele pravého mýdla bychom měli vědět i to, že glycerín váže vodu, a proto do mýdla přitahuje vlhkost.

Z toho pro nás plyne první pravidlo zacházení s pravým mýdlem.

Při používání ho nesmíme ponechat ve vodě, měli bychom zajistit jeho větrání a vysušení. Správný výběr mýdlenky je důležitý. Nejvhodnější je dvoupatrová mýdlenka. V patře, kde mýdlo leží, jsou dírky, přes které voda stéká do dolního patra. Dobrá je taky síťka na zavěšení. Rozmáčené mýdlo není nic příjemného (blemcá to, stéká to mezi prsty a vytváří sliz, na který se nám fakt nechce sahat). „Blemcání“ také hodně závisí na olejovém složení mýdla. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Teď bych ráda upřesnila, jak pravé mýdlo vypadá.

Domnívám se, že většinou si představíme kus tvrdé kostky, která s tím tekutým nemá nic společného. Avšak pravé mýdlo může mít několik forem. Můžeme ho vyrobit jako mýdlo tvrdé, pastové (tekuté), anebo krémové (smíšené). Výsledná forma mýdla zaleží na tom, který hydroxid použijeme při výrobě.

Na výrobu mýdla můžeme totiž použít dva hydroxidy. Sodný a draselný. Označíme je jako hydroxid 1 (hydroxid sodný) a hydroxid 2 (hydroxid draselný) a doplníme je do naší rovnice:

OLEJ + HYDROXID 1 = TVRDÉ MÝDLO + GLYCERÍN

Vidíme, že hydroxid 1 (sodný) vytváří mýdlo tvrdé. Tvrdé mýdlo ve svém označení složení (dle INCI*) musí obsahovat slovo Sodium – jako první část názvu ingredience, která nám říká, že držíme v rukou mýdlo z hydroxidu sodného (sodnou sůl mastné kyseliny). K slovu Sodium je připojeno například slovo Cocoate (do srozumitelného jazyka přeloženo jako sodné mýdlo z kokosového oleje), nebo Sodium Olivate (sodné mýdlo z olivového oleje) nebo Sodium Palmate (sodné mýdlo z palmového oleje).

Olejů používaných na výrobu mýdla je velké množství a rozumím vám, že v jazyce INCI – jak to nařizuje EU, není to žádná sranda poznat, z čeho je to mýdlo vlastně vyrobeno.

OLEJ + HYDROXID 2 = pastové (tekuté) MÝDLO + GLYCERÍN

Hydroxid 2 (draselný) dělá mýdla pastová, která budou po zředění tekutá. Jakmile máme v rukou mýdlo pastové (nejčastěji u nás černé africké mýdlo), anebo tekuté mýdlo (gely), tak na jeho označení složení (opět dle INCI) musíme najít spojení, které začíná slovem Potassium (draselná sůl), a pokračuje třeba výrazem Cocoate, Olivate nebo třeba Sheabutterate (draselné mýdlo z bambuckého másla). Na fotce vidíte v mističce pastu, kterou jsem zředila do formy gelu. Toto je také pravé mýdlo.

OLEJ + HYDROXID 1 + HYDROXID 2 = krémové (smíšené) MÝDLO + GLYCERÍN
Výroba mýdla spojením obou hydroxidů je dosti vzácná a mýdlo může vypadat jako kus tvrdého mýdla (pokud je hydroxidu 1 hodně), nebo jako krém (pokud jsou hydroxidy 1 a 2 zastoupené více či méně rovným dílem). Nejčastějším zástupcem mýdla ze dvou hydroxidů je mýdlo na holení.

U takového mýdla hledejme oba pojmy INCI, tedy Sodium Cocoate, ale i Potassium Cocoate, nebo Sodium Olivate, ale i Potassium Olivate. Obrazně řečeno – dva použité hydroxidy udělají v jednom hrnci z jednoho použitého oleje dvě mýdla. Smíšené mýdlo se totiž snaží využit vlastností obou hydroxidů v rámci jednoho výrobku.

A pokračování zase bude.

První díl Jak si vybírat mýdla je tady.

* Každé mýdlo by mělo být řádně označeno. Povinnost výrobce je uvést ingredience, které při výrobě použil. K označení složení musí používat názvosloví INCI. Detailněji o INCI v následujících člancích.

Zbožňuji výrobu mýdla a vše co je s ní spojeno (no... možná kromě toho úklidu)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.